Hogyan közlekedjünk nyáron az autópályán?

Hogyan közlekedjünk nyáron az autópályán?

Hazánk jelenleg kb. 1500 km hosszú autópálya-úthálózattal rendelkezik. Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb az úttípusok viszonylatában, ugyanakkor a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar vagy figyelmetlenség is könnyen eredményezhet balesetet.

Az ORFK felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a nyári időszakban a jelentős forgalomnövekedés miatt a főbb közlekedési útvonalakon torlódások alakulhatnak ki.

Vezessünk óvatosan!

Az autópályán közlekedés főbb szabályai közül az alábbiakat érdemes mindenkinek átismételni, aki pedig nem lenne tisztában ezekkel, szépen megtanulni – a balesetek elkerülése érdekében.

  • Alkalmazzunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot!
  • Tegyünk eleget jobbra tartási kötelezettségüknek!
  • Használjuk a tompított fényszórót!
  • A megengedett legnagyobb sebességhatárokat figyelembe véve közlekedjünk!
  • Az elsőbbségre és előzésre vonatkozó közlekedési szabályokat maradéktalanul tartsuk be!
  • Tartózkodjunk a hirtelen fékezéstől és irányváltoztatástól!
  • Fokozottan figyeljünk az autópályák le- és felhajtóinál!
  • Menet közben ne használjünk kézben tartott mobiltelefont!
  • A leállósáv igénybevétele torlódás kialakulása esetén sem szabályos!

Ne feledjük! A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos!

A nyári hónapokban a hőségben különösen óvatosan kell vezetni, mert a járművezetők ilyenkor figyelmetlenek, kevésbé tudnak koncentrálni, és sajnos sokszor türelmetlenebbek is, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. A hőség tehát gyengíti a koncentrációt, tompaságot vagy lobbanékonyságot egyaránt kiválthat, és a tompuló reflexek miatt a hibalehetőség is megnő. Fontos továbbá, hogy a napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessük ki, menet közben lehetőleg használjunk légkondicionálót, és fogyasszunk sok folyadékot.

Továbbá nagyon fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk gyereket vagy kisállatot az autóban a tűző napon, ha mondjuk megállunk egy benzinkúton vagy parkolóban! Még akkor se, ha csak 5 percre!

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által kiadott egy új „Autópálya kisokos”-t, amely számos hasznos tanácsot ad az autópályákon történő közlekedéssel kapcsolatban. A kiadvány innen tölthető le: http://www.baleset-megelozes.eu/pics/Autplya_Kisokos_2018_nyr.pdf

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!