Autópálya matrica vásárlási információk

A magyar autópálya használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, a személygépkocsik (és azok pótkocsija), továbbá a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai. Ezek a gépjárművek a magyarországi autópálya hálózat díjfizetésre kötelezett útjait kizárólag előre (a díjköteles gyorsforgalmi útra történő felhajtás előtt) megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatják.

Az autópálya matrica fizetendő díjának mértéke a gépjármű kategóriájától és a matrica típusától függ. A gépjárművek díjkategóriába sorolását a forgalmi engedélyben vagy szereplő hatósági bejegyzés szerint kell meghatározni, a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege, valamint a szállítható személyek száma vagy más, a járműre kiadott egyéb hiteles okmányban foglaltak szerint a jármű fajtája és műszaki adatai alapján.

Autópálya matrica járműkategóriák

D1 kategória

A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas - személygépkocsi és annak vontatmánya.

D1M kategória

Kizárólag a motorkerékpárosok részére vásárolható meg, bruttó 1.600 Ft-ért. Így a motorosok 10 napos úthasználati jogosultsághoz juthatnak. Hosszabb időtartamra a motorkerékpárosoknak is a D1 kategóriás matricát kell megvenniük.

D2 kategória

Valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. (Ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.)

B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába. Autóbusz: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben a vezető ülését is beleértve 9-nél több állandó ülőhely található.

U kategória

D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya, melyre a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

Autópálya matrica érvényességi idő

10 napos autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig. Amennyiben ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, abban az esetben a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes az autópálya matrica.

Vármegyei autópálya matrica

A megszokott időalapú autópálya matricák mellett (10 napos, havi, éves) magyarországi területi alapú, vármegyei matricatípus is elérhető a D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy vármegye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több vármegyei autópálya e-matrica is váltható.

A vásárló által megadott vármegye összes útjára érvényes, a vásárlás időpontjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Az alábbi vármegyékre lehetséges éves vármegyei autópálya matricát vásárolni (gyorsforgalmi díjköteles úthálózattal rendelkeznek):

Bács-Kiskun vármegye, Baranya vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Csongrád vármegye, Fejér vármegye, Győr-Moson-Sopron vármegye, Hajdú-Bihar vármegye, Heves vármegye, Komárom-Esztergom vármegye, Pest vármegye, Somogy vármegye, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Tolna vármegye, Vas vármegye, Veszprém vármegye, Zala vármegye.

Figyelem! Egy fontos információt ne felejtsen el! A vármegyei autópálya matrica hatálya a vármegye közigazgatási határán túl a vármegyét követő első csomópontig érvényes.

Éves autópálya matrica

A 2023. évi éves országos és éves vármegyei matricák érvényességi ideje 2023. január 1-től kezdődik és 2024. január 31-én éjfélig tart. Azonban az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Az éves autópálya matricák díjai 2023-ra megváltoztak. 

Amennyiben szeretné megvásárolni ÉVES autópálya matricáját, kérjük kattintson ide: Vásárlás

Fizetési megoldások

Nálunk regisztráció nélkül vásárolhatja meg az autópálya matricáját, így kényelmesen, gyorsan egyenlítheti ki a szolgáltatás díját.

Fontos, hogy csak a sikeres matricavásárlás (matrica sorszám) visszaigazolásának birtokában jogosult az autópálya használatára!

Fizetés bankkártyával, percek alatt

A matrica fizetése az OTP Bank biztonságos bankkártya elfogadó oldalán keresztül történik.

Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya matrica érvényesítése.

Az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán az Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a OTP Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráljon a virpay.hu oldalon és a könnyítse meg fizetését az oldalunkon keresztül. Ajánljuk minden visszatérő Vásárlónknak, akik egy kattintással, gyorsan szeretnék kifizetni autópálya matrica díjukakat.

Mobiltelefonról indított fizetés esetén is ez a legegyszerűbb fizetési mód.

A rendszerünk belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és - az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással (ismétlődő bankkártyás fizetés esetén) is megvásárolhatja az autópálya matricát.

Ellenőrzés

Az autópályákra csak érvényes autópálya matricával szabad felhajtani!

A magyarországi úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében az érvényesség időtartama alatt tartsa a járműben, azt követően őrizze meg a lejárat után 2 évig!

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes autópálya matrica sorszámra van szükség a jogosultsághoz!

Ha a gépjármű díjköteles útszakaszon az ellenőrzéskor nem rendelkezik a kategóriájának megfelelő érvényes jogosultsággal, jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat köteles fizetni. Az érvényes jogosultság megléte a díjköteles úthálózat bármely pontján ellenőrizhető, ideértve a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenőket, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágakat is.

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, az ellenőrzéstől számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Fontos, hogy 60 percen túl megváltott e-matrica nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot!

Egy adott vármegye gyorsforgalmi úthálózatát – érvényes országos autópálya-matrica mellett - az adott vármegyére érvényes vármegyei e-matricával is lehet használni. A vármegyei e-matrica a következő vármegyében található első csomópontig érvényes, de a szóban forgó csomópont lezárása esetén a következő lehajtóig lehet a vármegyei e-matricával közlekedni.

Jogosulatlan úthasználat

Abban az esetben, ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően.

Az úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén (pl. átírás, elveszett kártya, lopás, rendszámcsere, szélvédőcsere) forduljon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához.

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. telefonszáma: +36 (36) 587-500 – ami magyar nyelven a nap 24 órájában hívható. Angol nyelven minden nap, német nyelven hétköznap 8-16 óráig hívható.

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!