Hogyan legyen zökkenőmentes a nyaralás?

Hogyan legyen zökkenőmentes a nyaralás?

Nincs is kellemetlenebb, mint ha a régen várt nyaralás közben robban le az autónk vagy történik valami váratlan esemény az autópályán. Előzze meg a bajt és készüljön fel előre!

Milyen teendőink vannak, ha kocsival indulunk hosszú útra?

  1. Pihent vezetés
    Legfontosabb dolog, hogy kipihenten induljunk útnak. A fáradtságnál szinte nincs veszélyesebb az utakon!

  2. Műszaki ellenőrzések
    Rendkívül kellemetlen tud lenni, ha a nyaralásunkat a lerobbanó autó teszi tönkre. Célszerű indulás előtt szakemberekkel egy biztonsági műszaki ellenőrzést végeztetni.

  3. Gumik ellenőrzése
    Hosszú útnak kizárólag nyári gumival vágjunk neki. A fent felejtett télivel hosszabb a fékút, ami balesetveszélyes.

  4. Biztonsági csomag
    Mindig legyen hely a pótkerék és a szerszámosláda számára egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére. Gondoskodni kell elsősegélydobozról, pótizzókról, elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellény(ek)ről is.

  5. Tervezzünk meg mindent pontosan!
    Fontos az útvonal pontos megtervezése, és annak is nézzünk utána, hogy mely útszakaszokon szükséges autópálya matricát vásárolni. Az autópálya matrica díját, illetve az útdíjakat készítsük ki előre, hogy ne a fizetőkapunál kelljen keresni.

  6. Tartsunk pihenőt!
    A kiegyensúlyozott, koncentrált vezetéshez elengedhetetlen a pihenő. A nagy melegben mindig frissítsünk, és tartsunk legalább 20 perces szünetet 150-200 km-ként, főleg, ha gyerekek is vannak az autóban.

  7. Legyen mindig kéznél víz és valami harapnivaló!
    Hosszú autópálya-szakaszokon nem mindig van lehetőség megállni vásárolni.
    Ha hirtelen éhesek lennénk, és nincs lehetőség megállni, jó, ha van a kocsiban egy kis nassolni való. Készítsünk be előre magvakat, kekszet, ropit, ami csillapítani tudja éhségünket!

Új információk a Horvátországba utazóknak!

Megszűnik a fizetőkapus rendszer Horvátországban. A horvát autópályákat kezelő vállalatok 2022-től átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla felismerő (ALPR) rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC) - írta az egyik horvát napilap. Horvátország már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, hogy gyorsabb legyen a forgalom, és megszűnjön a készpénzfizetés, amely visszaélésekre ad okot.

Jelenleg egyre erősebb a forgalom a horvát autópályákon és tengerparti utakon. A forgalmat útépítések lassítják. Nagy a zsúfoltságra lehet számítani az Adriai-tenger mentén elhelyezkedő turisztikai központoknál, különösen Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Stobreč, Makarska és Dubrovnik közelében az A1 Zágráb-Split-Ploče, A3 Bregana- Lipovac, az A8 / A9 Isztriai autópályákon, valamint a DC1 állami út és a DC8 Adriai panorámaút mentén, a városi utakon, néhány határátkelőhelyen és kompkikötőkben is.

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!