Jogosulatlan úthasználat? Ezt kell tudni a fizetési kötelezettségekről 2021-ben

Az autópálya büntetés szabályai 2021-ben módosultak. Összefoglalónkban a legfrissebb híreket olvashatja:

Ha tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat.

2021-től éves matricát is vásárolhatunk a pótdíjfizetés helyett. A jogosulatlan úthasználat miatt kiküldött felszólítás kézhezvétele után a jövőben az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pótdíjfizetést. Ez időn felül az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

Pótdíj alóli mentesülés éves matrica vásárlásával: A gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kérheti a járműre irányadó éves országos matrica vásárlásával a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett pótdíjak visszavonását. Egy másik gépjárműre vásárolt éves országos matrica átírása nem váltja ki az új matrica megvásárlását. A pótdíj alóli mentesülés céljából vásárolt éves matrica a későbbiekben más járműre nem írható át.

Az útdíj megfizetését telepített kamerákkal, díjellenőrző autókkal és mobil megállításos egységekkel ellenőrzik. Általában a hiányzó matricán kívül a rendszám elírás, érvényességi időn kívüli úthasználat, nem megfelelő jármű díjkategória és helytelen felségjel miatt szabnak ki büntetést.

  • Ha az e-matrica érvényességi ideje lejárt, vagy még nem kezdődött meg, akkor is büntetést kell fizetnünk.
  • Ha rendelkezünk érvényes autópálya matricával, ám az az irányadó díjkategóriánál alacsonyabb díjkategóriába tartozik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni.
  • Ha a gépjárművünk az irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes autópálya-matricával rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni.
  • Jogosulatlan úthasználatért rendszámonként egy naptári napon belül legfeljebb egyszer büntetnek meg.

Az ITM rendelet értelmében az automatikus inflációkövetés alkalmazása bevezetésre kerül a pótdíj és a pótdíjkülönbözet esetében is. A jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj és pótdíjkülönbözet mértéke az alábbiak szerint alakul 2021. január 1-től.

Díjkategória

Alap pótdíj 
(60 napon belüli fizetés esetén)

Emelt pótdíj 
(60 napon túli fizetés esetén) 

D1 / D2

15 460 Ft

61 820 Ft

B2

69 540 Ft

278 140 Ft

Pótdíj bruttó mértéke (a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj mértéke)

Autópálya-matricáját vásárolja meg MOST nálunk biztonságosan, online, kényelmesen:

www.virpay.hu

 

Biztonságos vezetést és kellemes utazást kívánunk!

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!