Újra divat lett a lakóbuszos nyaralás

Elkezdődött az igazi nyár, tombol a hűség és újra megindult az élet az autópályákon. Egyre zsúfoltabbak az utak a közkedvelt magyarországi tavak, strandoló helyek felé így főleg péntektől vasárnapig nagyobb a forgalom az autópályákon, és egyre többen használják ki a lakóautók, lakókocsik előnyét a magyarországi utazásokhoz is. De, hogy milyen szabályok vonatkoznak ezen járművekre, azt alábbi blogbejegyzésünkben foglaltuk össze.

Fontos tudni, hogy a lakóbuszokra, lakókocsikra is kell autópálya matricát vásárolni a hazai e-matrica díjköteles utakon!

Mint minden járműnél, ebben az esetben is a forgalmi engedélyben szereplő információk a mérvadók. A jármű kategóriáját ("J" mező), a szállítható személyek számát ("S.1" mező), és a jármű megengedett legnagyobb össztömegét ("F.1" mező) kell megnézni.

Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, a könnyebb értelmezéshez táblázatos formában is összefoglaltuk.

A 3,5 tonna alatti lakókocsik, lakóautók:

  • D1 kategóriába tartoznak, ha a forgalmiban a "J" mezőben M1 betűkód szerepel ÉS az "S.1" mezőben az ülőhelyek száma vezetővel együtt 7 vagy annál kevesebb.

  • D2-es autópálya matricát kell viszont vásárolni abban az esetben, ha az említett okmányban a "J" mezőben N1 betűkódot látunk VAGY az "S.1" mezőben az ülések száma vezetővel együtt 7-nél több.

A 3,5 tonna feletti lakókocsik, lakóautók:

  • D2 kategóriába tartoznak, ha a forgalmi engedélyben a "J" mezőben M1 betűkód szerepel

  • B2-es matricát kell venni rájuk, ha az említett okmányban a "J" mezőben M2 vagy M3 betűkódot látunk.
Forgalmi engedélyben szereplő információk
Milyen matricát vásároljak?
F.1 mező
Össztömeg
S.1 mező
Szállítható személyek száma
J mező
Jármű kategória
3,5 tonna alatti ülések száma vezetővel együtt 7-nél kevesebb M1 betűkód D1-es matrica
3,5 tonna alatti ülések száma vezetővel együtt 7-nél több N1 betűkód D2-es matrica
3,5 tonna feletti   M1 betűkód D2-es matrica
3,5 tonna feletti   M2 betűkód/M3 betűkód B2-es matrica

Más a helyzet, ha egy 3,5 tonna alatti lakókocsit utánfutóként húz magával egy másik jármű, ezekben az esetekben ugyanis a vontató jármű díjkategóriája határozza meg, hogy a lakókocsira kell-e külön e-matricát váltani.

Ha a vontató jármű D1 díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira nem kell külön vignettát váltani, elég az előbbire megvenni a D1-es matricát. Ha viszont a vontató jármű D2 vagy B2 (busz) díjkategóriába tartozik, akkor a lakókocsira külön U (utánfutó) kategóriájú e-matricát is vásárolni kell a D2/B2-es vignetta mellé.

Vontató jármű kategóriája Kell rá plusz külön matrica?
D1 Nem kell külön matrica
D2/B2 U kategóriájú matrica szükséges

A végére még egy jó tanács: Autópálya matrica vásárláskor mindenképpen ellenőrizzük le kétszer is a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket! Autópálya matrica vásárláshoz pedig kattintson a https://www.virpay.hu/index.html oldalra.

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!