Járműkategóriák – emberi nyelven

Járműkategóriák – emberi nyelven, példákkal bemutatva

A magyar gyorsforgalmi utakon közlekedő járműveket méretük és tömegük alapján öt kategóriába sorolják. Az útdíj megfizetését korábban kapuknál és az utazók megállításakor, napjainkban azonban már a rendszám alapján ellenőrzik. 

Gyakran előfordul, hogy olyan kérdéssel keresnek meg bennünket, hogy elbizonytalanodtak az autósok, nem tudják biztosan, hogy pl. D1-es vagy D2-es matricát kell vásárolniuk. Vagy mit tegyenek, milyen pálya matricát vásároljanak, ha utánfutót kötnek egy személyautóhoz vagy egy kisteherautóhoz? Éppen ezért is fontosnak tartjuk, hogy tisztába tegyük az egyes járműkategóriák részleteit, pontosan mire kell figyelni és a helyes járműkategóriát hogyan kell pontosan megválasztani - hiszen egy rosszul megvásárolt autópálya matrica után büntetést fizetni senki sem szeretne.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a büntetést és a jogosulatlan úthasználatot összegyűjtöttük a legvitatottabb és leggyakrabban előforduló kérdéses pontokat.

A D1-es kategória pontos leírása: „A motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas - személygépkocsi és annak vontatmánya.” Azonban ha már utánfutót vontatnak személygépkocsival, nem teljesen egyértelmű hogy meddig terjed ki ez a kategória. 

A díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2-es és B2-es kategóriákban külön kell csak fizetni. Az U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni.

Ha az autó személyautóra van levizsgáztatva (vagyis a forgalmi engedélyben szereplő kódolás a „J” mezőben M1 vagy M1G) és az autó legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas, akkor nem kell külön a vontatott utánfutóra autópálya matricát venni. 

Konkrét példák:

  • Személyautóval húzok tréleren egy másik autót. Ebben az esetben csak a személyautóra szükséges D1-es matricát vásárolni. Az autószállító trélerre nem kell semmit sem, sőt a vontatott autón teljesen mindegy, hogy van vagy nincs rendszám, erre a járműre természetesen nem kell pályamatricát vásárolni.

  • Személyautóval húzok lószállítót két lóval. Ekkor is szintén csak a személyautóra kell a D1-es matricát megvásárolnia, a lószállító utánfutóra nem.

  • Ha viszont teherautóra vizsgáztatott autóval húzok egy lószállítót, akkor kell külön a lószállítóra is matricát venni. Magyarán szükséges egy D2-es és egy U matrica is.

  • Akkor ha hétnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsival húzok egy lószállítót, akkor a D2-es matricát kell a gépjárműre vásárolnom, a lószállítóra pedig U matricát.

  • Egy kis 2 személyes Ford Fiesta, mely hátsó raktere ráccsal van elkülönítve, és kis teherautóra van levizsgáztatva és maga mögött húz egy üres utánfutót, arra kell külön matrica! Vagyis D2-es matricát kell az autóra megvásárolni, az utánfutóra pedig U matricát.
Járműkategóriák – emberi nyelven, példákkal bemutatva

Szintén gyakran előforduló hiba, hogy a kisebb, 15 személyes autóbuszok üzemeltetői nincsenek tisztában azzal, hogy járművük a B2-es díjkategóriába tartozik, és tévesen D1-es vagy D2-es kategóriában váltanak jogosultságot.

Példa:

  • Ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2-es és U kategóriás jogosultságot is.

  • Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2-es kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

Ha azonban a fenti példákon túl további kérdése lenne a helyes autópálya matricák vásárlásával kapcsolatban keresse fel ügyfélszolgálatunkat a +36 30 3036 608 –as telefonszámon.

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!