Túlélési szabályok autópálya-használóknak

Túlélési szabályok autópálya-használóknak, avagy hogyan vezessünk a közlekedési és autópálya úthasználati szabályoknak megfelelően?

Mint az ismert elvileg a közúti közlekedés leggyorsabb és a legbiztonságosabb formája az autópályán való haladás. Azonban mégis a gyakori balesetek azt mutatják, hogy nem árt felidézni az ezzel kapcsolatos előírásokat.

A legfontosabb szabály, hogy autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtást szolgáló úton (az előjelző táblától kezdődően) csak olyan gépjárművel, illetőleg gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel szabad közlekedni, amely sík úton min. 60 km/h sebességgel képes haladni (szabályosan). Ezeken az utakon ennél lassabban haladó járművek és a gyalogosok közlekedése tilos. Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

Ha a jármű meghibásodása miatt nem képes 60 km/h – nál nagyobb sebességre, vagy a jármű csak vontatással távolítható el, a legközelebbi elágazásnál az autópályát el kell hagyni. Autópályán várakozás céljából csak a kiépített várakozóhely vehető igénybe. Az autópálya forgalmába történő becsatlakozásra, illetve az autópálya forgalmából való kiválásra a gyorsító- és lassítósáv szolgál. Ezek a párhuzamos közlekedés szempontjából nem tekinthetők önálló forgalmi sávnak. A gyorsító- és lassítósávon haladó jármű melletti elhaladás nem minősül előzésnek. 

FONTOS SZABÁLY!!!

Tilos:

  • az autópályára és autóútra út menti ingatlanról, valamint útnak nem minősülő más területről ráhajtani, illetőleg oda behajtani;

  • autópályán és autóúton hátramenetet végezni, megfordulni és az úttesteket elválasztó sávra ráhajtani;

  • autópálya és autóút úttestén - a forgalmi okból szükséges megállást kivéve - megállni.
    Műszaki okból megállni csak a leállósávon, illetőleg útpadkán szabad, a járművet azonban onnan is mielőbb el kell távolítani. Egyéb okból megállni a leállósávban és az útpadkán is - kivéve a forgalom-ellenőrzés céljából történő megállást - tilos. A forgalom- ellenőrzés során használt járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

  • autópálya és autóút úttestén - a forgalmi okból szükséges megállást kivéve - megállni tilos. Tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha: a) műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen; b) a jármű a forgalmat ellenőrzi; c) a jármű útfenntartást, úttisztítást végez; d) a jármű, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi; e) a jármű a megkülönböztető jelzést adó berendezését működtetik.  A leállósávon - ha a közúti jelzésekből más nem következik - csak az e) pontban meghatározott járművek és a forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek közé besorolni kívánó járművek haladhatnak. A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen. A leállósáv igénybevételére jogosultaknak a feladatuk ellátását követően a lehető legrövidebb időn belül el kell hagyniuk a leállósávot.

  • A leállósávot folyamatos haladásra, előzésre, ill. az előzés elősegítésére igénybe venni szintén tilos.  A megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű, illetőleg minden ilyen  gépjárművel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető  fényjelzést használó gépjármű részére az akadálytalan továbbhaladást -  félrehúzódással és ha szükséges megállással - lehetővé kell tenni.

 

Azonban a leállósáv elnevezése megtévesztő; ha vészsávnak hívnánk az egyértelműbb lenne, mire is használható pontosan. A legjobb az lenne, ha csak műszaki hibás jármű állhatna ott addig (jól láthatóan megjelölve), amíg el nem húzzák onnan. Ha tehetjük, ilyen esetben is (láthatósági mellényben kiszállva) távolodjunk el az autótól, és a segítséget a szalagkorláton túl várjuk meg.

Annak ellenére, hogy sok pihenőhely van az autópályák mellett, mégis sajnos gyakran látni, hogy azért álltak meg emberek a leállósávban, hogy nyújtózzanak, kivegyenek valamit a csomagtartóból vagy éppen elvégezzék a dolgukat. De ez óriási felelőtlenség! Amint egy kis dugó van, a türelmetlenebbek egyből itt előznek, és általában nem lépésben, hanem nagy sebességgel. A mentők, tűzoltók, rendőrök is a leállósávban sietnek menteni, ha a forgalmi sávok állnak.

Túlélési szabályok autópálya-használóknak

Amire még fontos lenne mindenkinek figyelnie az az előzés pontos szabálya. Az előzésre szolgáló sávot ugyanis sajnos nem megfelelően használjuk, gyakran elfelejtjük: JOBBRA TARTS van! Bár az autópályák fölé belógó információs kijelzőn néha ez is megjelenik, a gyakorlatban azonban körülbelül annyira veszik figyelembe, mint a biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető vagy a követési távolság helyes megválasztására ösztönző üzeneteket.

Összegezve tehát törekedjünk a biztonságra. Mindig tartsuk be az autópályán érvényes sebességkorlátozást. Jó előre jelezzük az előzési vagy sávváltási szándékunkat. Ne kormányozzunk hirtelen mozdulatokkal, mert elveszíthetjük az uralmat a gépkocsink felett és az felborulhat.

Azonban indulás előtt, még az autópályára felhajtás előtt tervezzük meg fejünkben vagy navigációs rendszerünkön az útvonalat és figyeljünk a fizetős szakaszokra! Autópályamatrica vásárláshoz pedig kattintson az Autópályamatrica oldalra.

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!