Ön és az autója felkészült már az őszre?

Ön és az autója felkészült már az őszre?

Csalhatatlan jelek utalnak arra, hogy itt az ősz, hiszen korábban sötétedik és egyre hidegebbek az éjszakák. Ebben az időszakban a gépjárművel közlekedők egyik napról a másikra olyan időjárási viszonyokkal találkozhatnak az utakon, ami a nyári időszakra korántsem volt jellemző. A változékony időjárás fokozott figyelmet és másfajta vezetési technikát igényel. Ezen időszakban a balesetek nagy része azért következik be, mert az autósok nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek.

Habár sokan másként vallják, de az autópályán történő közlekedés egy nehéz feladat, hiszen folyamatos koncentrációt, éberséget igényel a sofőr részéről. És ez az őszi, esős, ködös időszak sem könnyíti a helyzetet.

Az autópályán való közlekedés során nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző ráfutásos (utoléréses) balesetek.

Továbbá az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek több okból is. A nedves falevelek következtében az úttest olyan csúszóssá válik, mintha jeges lenne. Sajnos a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket és elfedhetik az úthibákat, köztük a mély kátyúkat is.

A hajnali fagyok szintén komoly veszélyt jelentenek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az utakon, veszélybe sodorva az óvatlan sofőröket. Érdemes figyelmet fordítani a tapadási viszonyok váratlan megváltozására, különösen a hidakon, felüljárókon, árnyékos területeken, vagy éppen erdős útszakaszokon.

Az őszi időszakban még fokozottabb figyelemmel kell közlekedni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók környékén is, a figyelmetlenül úttestre lépő gyalogosok miatt.

oszi ut


A sofőrön kívül az autót is fel kell készíteni a megváltozott időjárásra. Ajánlatos tehát alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. A rossz látási viszonyok mellett elengedhetetlen a világítás, ilyenkor gyakrabban kell tisztítani a fényszórókat és a többi lámpát, hiszen a gumiabroncsok, az akkumulátor és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elegendő!

Az őszi közlekedés fontos kellékei még a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék, vagy a páramentesítő is.

Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is, hiszen kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok. Ezek a változások jelentik az őszi közlekedés speciális veszélyeit, melyekkel a biztonságunk, valamint testi épségünk és egészségünk megőrzése érdekében minden közlekedőnek tisztában kell lennie.

A vezetési szokásokban és stílusban is egyaránt az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!

fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
fb
Telefon: +36 30 3036 608 | E-mail: ugyfelszolgalat@virpay.hu
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.
Az oldal használatával hozzájárul az adatok elemzéséhez, használatához.
További információ Rendben! Megértettem!